Artemiaları Neden Büyütmek İstiyoruz?
Öncelikle bunu bilmemiz gerekiyor. Büyük balıklarımıza daha büyük canlı yem vererek beslenmelerini istiyor olabiliriz. Sürekli artemia yumurtasına para vermek istemeyip yavrularınıza yeni doğan artemiaları vermek isteyebiliriz. Artemia beslemek istiyor olabiliriz. Ya da büyütmek nisbeten zor bilindiğinden büyüdüğünde başardım diyerek egomuzu tatmin etmek istediğimizden olabilir : D . Benim başlama amacım canlı yem olarak kullanmaktı. Belkide yaptıktan sonra bu konu üzerinden hava atmaktı tam bilemiyorum :F. Akla hemen neden daha kolay olan su piresi vermediğim gelir. Ben tipini beğenmiyorum sizin farklı nedenleriniz olabilir : D. Tam belirli olmasada yetişkin artemia yetişkin su piresinden daha besleyicidir. Besleyicilik konusuna da ilerleyen konularda değineceğim.
Artemiaları Yumurtadan Çıkarmak Çatlatmak
Bu başlık altında bir çok konu var ve hepsi birbirinin kopyası. Bende aynı şeyleri anlatıp farklı bir kaç konuya daha değineceğim.

Düzeneğin Hazırlanması:

Kullanılan malzemeler:
1. 2 adet 2.5 Litre Meşrubat Şişesi (2, 1.5 veya 1 de olabilir. Ben 2.5 kullanıyorum)
3. Hava Hortumu
4. Hava vanası (Çıkan havanın şiddetini ayarlamak için, İsteğe Bağlı)
5. Çekvalf (Hava motoru durursa suyun motora geri dönmemesi için, İsteğe bağlı)
6. Vantuz (Hava hortumu veya ısıtıcı için olanlardan değil)

Resimde 1 adet şişe gözüküyor. 2 adet olacak.
[​IMG]

Kullanılan Araçlar:

1. Makas
2. Jilet
3. Isı kaynağı (Çakmak, Ocak, Havya v.s)
4. Slikon veya salınım yapmayan yapıştırıcı


[video=youtube;7uNkHPuGaqo]http://www.youtube.com/watch?v=7uNkHPuGaqo&feature=player_embedded[/video]

Benim düzeneğimin farkı az ama sağlamlığı çok : D
Düzeneğin bitmiş hali
[​IMG]

Öncelikle meşrubat şişemizi resimde görülen yerden kesiyoruz
[​IMG]

[​IMG]

Daha sonra kapağını çıkarıp ortasından hava hortumunun zorlanarak geçeceği büyüklükte bir delik deliyoruz. Havya ile veya bir tornavidayı, iğneyi ısıtarak delebiliriz.
[​IMG]

Havya ile çok kolay oluyor ancak iğne için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Havyanız yoksa en iyisi tornavida.

[​IMG]

[​IMG]

İsterseniz içindeki mavi contayı çıkarabilirsiniz bir yararı yok düzeneğe. Benim hoşuma gidiyor kalabilir zararı da yok : D
[​IMG]

Sıra geldi vantuz ile işimize...

[​IMG]

Yine havya da olur iğne de küçük bir tornavida da. Havya kullanırken dikkat edilmeli fazla delinmemelidir. İğne ile yine biraz uğraşabilirsiniz.
[​IMG]

[​IMG]

Bende bir iğneyle nasıl oluyor diye bakıyım dedim. Çok zormuş. Tornavidayla devam ettim (Yanlışlıkla havyanın kablosunu erittiğimden havyayı kullanamadım :F)
[​IMG]

Vantuzumuz hazır. Vantuzun baş kısmında hava hortumu girecek ancak öbür taraftan çıkmayacak büyüklükte delmemiz gerekiyor.
[​IMG]

[​IMG]

[​IMG]

Daha sonra silikonluyoruz.
[​IMG]

Oradaki silikon 1-2 saate kurur. Kuruduktan sonra kestiğimiz şişenin içerisine yerleştirme işlemine başlıyoruz. Vantuzu şişenin içerisine yerleştiriyoruz. Tabiki hortum yapışık vaziyetteyken. Daha sonra isterseniz kenarlarınızı silikonlayabilirsiniz. Benim vantuzum şişeye biraz küçük geldi ve silikonlamak zorunda kaldım. Düzgün otursa bile sağlam olması açısından silikonlardım.
[​IMG]

[​IMG]

[​IMG]

[​IMG]

Daha sonra buradaki silikon da kuruduktan sonra kapağı kapatıyoruz.
[​IMG]

İsterseniz burayı da silikonlayabilirsiniz. Benim için sağlamlık önemli olduğundan silikonladım..
[​IMG]

Bu hali ile bir vantuz bağlayıp akvaryumun içerisine koyabiliriz. Yaz ayları sıcak olduğundan ısıtıcıya gerek kalmadan akvaryumun dışında da kullanabiliriz. Dışında kullanmak için 2. meşrubat şişesini uygun yerden kesip üst kısmını atıyoruz
[​IMG]

Altından bir delik deleceğiz hava hortumunun geçmesi için

[​IMG]

İşlem tamam.

Çıkarma İşlemi:

Kullanılan Malzemeler:

1. 1 lt. Dinlendirilmiş su
2. Kaya Tuzu
3. Karbonat (İsteğe Bağlı, ben hiç kullanmadım)
4. Tabiki Artemia Yumurtası (Keşke bu da isteğe bağlı olsaydı : D )

1 lt su doldurmak zor geldi damacanayı koydum: D. Dinlendirilmiş çeşme suyu kullandım.


Kullanılan Araçlar:

- Hava motoru

Şişeye 1 litre su doldurun. 1 yemek kaşığı kaya tuzunu suya dökün. Terciha bağlı olarak çay kaşığının çeyreği kadar karbonat ekleyin. Hava motorunu çalıştırın. Kaya tuzu ve karbonat tamamen eridikten sonra 1 silme çay kaşığı artemia yumurtasını dökün (Yavru sayınız 20-30 gibi küçük rakamlar ise çeyrek bile fazla gelecektir.) Su üstünde kalan yumurtaları suyu emmesini sağlayın. 24 saat sonra(Daha fazla açılım görmek için 36 saat bekleyebilirsiniz yine isteğe bağlı) yumurtalarınızın büyük bir kısmı açıldı. Havayı kapattınız. 10 dakika sonra açılmış yumurtalar yukarıya suyun yüzeyine çıktı. Açılmamışlar pet şişenin kenarında. Burası önemli. Eğer yüzen doğru düzgün artemia göremiyorsanız ve şişenin dibinde açık turuncu renginde tortu varsa artemialarınız açıldıktan sonra ölmüş demektir. Bu durumda suçlular sıcaklığın az olması ya da çok olması, ph'ın az olması ya da çok olması, sertliğin az olması yada çok olması,(karbonatı fazla kaçırmış olabilirsiniz) tuzluluğun az olması ya da çok olması olabilir. Açık turuncu renkte yüzen artemiaları çok miktarda görüyorsanız sorun yoktur. Bu artemiaları tuzlu sudan ayırmanız gerekir. Bunun için bir kaç yöntem vardır. En çok kullanılan 2 yöntemi anlatıyorum:

1. Şırınga Yöntemi
Artemialar algler ile beslenen canlılar olduğundan ışığa yönelirler. Çünkü nerde daha çok ışık orda o kadar çok alg ve besin. Şişenin bir kenarından ışık tutulur. Artemiların büyük bir kısmı ışığa toplaşır. Şırınga ile bu noktadan artemialar çekilir. Büyük 60'lık şırınga almanız işinizi kolaylaştırır.


Yöntemin Avantajları:
- Nerdeyse hiç yumurta kabuğu çekmezsiniz
- Artemiaları canlı olarak balıklarınıza servis edersiniz
Yöntemin Dezavantajları:
- Uğraştırıcıdır biraz daha fazla zaman alır zira çek çek bitmiyor artemia.
- Bitkili tankınız varsa suya tuz karışacağından önerilmez.

2. Sifonlama Yöntemi
Bu yöntemde hava vermekte kullandığımız hava hortumu ile sifonlama yaparız. Sifonlamayı süzgeç gibi şeylerin üzerine yapmayın(Çok ince delikli olsa dahi). Çünkü artemialar süzülürken ölebilirler. Biz artemialarımızı canlı olarak vermek istiyoruz. İsminden de anlaşılacağı gibi canlı yemi öldürmenin bir mantığı yok. Bunun için bir kap bir pet şişe bir penye ve bir de süzgeç kullanacağız:

Herhangi bir penyeyi kesiyoruz ben bildiğimiz beyaz atlet kullandım
[​IMG]

Süzgecimizin üzerine koyuyoruz
[​IMG]

[​IMG]

Kabımıza ve pet şişemize akvaryumdan çektiğimiz suyumuzu dolduruyoruz.(Direk çeşme suyu da doldurabilirsiniz ancak artemiaları bu su ile yıkayıp bu suyun içerisinde koyacağımızdan ölümler kaçınılmaz olur). Amacımız artemiaları büyütmek ise pet şişe kullanmayacağız. Kabımıza da tatlı su doldurmayacağız.


Sifonlamaya başlıyoruz
[​IMG]

Gördüğünüz gibi penyenin üzerinde her zaman bir miktar su kalıyor ve artemialarımız ölmüyor. Penye altına 1 tek artemia bile geçirmez. Amacımız artemiaları büyütmekse boş olan kaba sifonlarken akan tuzlu suyu dolduruyoruz.(Resim) Direk canlı yem yapacaksak zaten akvaryumdan çektiğimiz suyu kabımıza doldurmuştuk. Sifonlamadan çıkan tuzlu suyu lavobaya akıtıyoruz.

Sifonlama bittiğinde, artemiaları hemen canlı yem yapacak isek:
Pet şişedeki su ile artemialarımıza tatlı su banyosu yaptırıyoruz. Su tamamen süzülmeden penyeyi kaldırıp tatlı su dolu olan daldırıyoruz. Amacımız büyütmek ise kabımızda tuzlu su vardı zaten. Penyeyi hiç banyo yaptırmadan direk bu kaba daldırıyoruz.

Ben bi yandan fotoğraf çekeyim derken bir miktar artemiayı telef ettim.
[​IMG]

[​IMG]

[​IMG]

[​IMG]


Eğer amacımız yavrularımıza günlük olarak yüksek protein oranlı yem vermekse bu artemiaları direk olarak yem yapabilirsiniz.
[​IMG]

Amacınız artemiaları büyütmekse sizi biraz daha misafir edeceğim :)

Artemia Büyütmek-Çoğaltmak-Beslemek

Artemia Kabı - Akvaryumu
Aslında su piresinden zor olmayan bir iş. 5 litrelik bir kap olabilir herhangi bir akvaryum olabilir farketmez. İçine kaç litre su(dinlenmiş) doldurmuşsak o kadar yemek kaşığı kaya tuzu atıyoruz. 3 Litre su doldurmuşsak 3 kaşık kaya tuzu. Burda dikkat edilecek nokta akvaryumunuz varsa hesaplamaya güvenmeyip litre hesabı su doldurmanız. Örneğin benim kullandığım akvaryum 10.5 litre su alıyor. Su seviyesini 3.5 cm boşluk olacak şekilde doldurdum 8 litre su aldı.
Artemiaları çıkartırken karbonat eklemişseniz aynı oranda karbonat ekleyin.(Ben eklemedim.)
Hava motorunu hava borusu yardımı ile bağlayın. Hava olmadan ben yaşatamadım. Buradaki önemli yer ise hava taşı kullanmayın. Hava taşlarından çıkan ince baloncuklar artemialara daha fazla zarar veriyor. Saniyede 2-5 kabarcık arası uygundur. Ben 2-3 kabarcık kullanıyorum en iyisi bu.
Artemiaları ekleyin.
Su seviyesini işağretleyin. Ben yapışkanlı kağıt yapıştırdım.
[​IMG]

Artemiaya Verilebilecek Yemler

1. Yeşil Su
Bildiğimiz algli sudur. Bunun için akvaryumdan su çekin ağzı açık bir kaba koyun(Yaz günü ise plastik kapları tercih edin kış ise cam kavanoz gibi). İçine muz kabuğu koyun. İsteğe bağlı olarak kivi kabuğu kıvırcık yaprağı ve elma kabuğu da konulabilir. Bazı makalelerde güneşin altına koyun yazıyor öyle bir hataya düşmeyin. Gölgeye koyun. Ben günde 30 dakika güneşe koyuyorum 30 dakika sonra çekiyorum. Güneşe bir kere koydum ve yeşil su oluşmadı. Bu yaz günlerinde güneş suyu kaynatacak sıcaklıklara getirebilir. Alg de bir canlıdır bu yüksek sıcaklıklara dayanamaz. (Ben fanus ile yapıyorum. Ama yaz günlerindeyiz benim yaptığım yanlış plastik ile daha sağlıklı olacaktır)

Resimde 4 tane var fakat ben bir tanesini kullandım.
[​IMG]

 

(ALINTIDIR)